サンバルカリーのレシピ
サンバルカリー
Sambar curry recipe
2,3人分
材料
緑豆(200g)
玉ねぎ・半玉
人参・1本
ジャガイモ・2玉
トマト・1玉
タマリンドペースト・大さじ1
コリアンダーパウダー・大さじ2
マスタードシード・小さじ1
カイエンペッパー・小さじ1/2
ターメリックパウダー・小さじ1/2
ヒング(あれば)
パクチー・一束
水500ml
油・適量
塩・適量
カリースパイス・大さじ1
Step1
緑豆を4、5回良く洗い沸かし、あくをとる。
あくができったら、ターメリックと塩を少々入れ
30分ほど蓋をして弱火で煮る。
Step2
玉ねぎとトマトとなすはざく切りにする。
じゃがいもは小さめの角切り
Step3
油をひき、中火でヒングをいれ、
玉ねぎとじゃがいもをさっと炒める。
Step4
水を入れ、タマリンドペースト、トマト、
コリアンダーパウダー、カイエンペッパー、
エキサイティングカリースパイス、塩を入れ、
蓋をして弱火で15分ほど煮る。
野菜に火が通ったらok
Step5
別のフライパンに油とマスタードシードを入れ、
パチパチが収まったら、カリーにかけて馴染ませる。
緑豆とパクチーを入れ、馴染ませるようにさっと煮て、
塩で味を整えれば完成。
豆はまとめて煮ておいて、冷凍しておくと使いやすい。
豆の旨みとザラミとコク。
タマリンドの酸味と野菜の旨みと食感がクセになる
これぞカリー。
いつもいつでも食べたいカリー。
いつもいつでも食べたいカリー。
夏でもタマリンドの酸味でいくらでも食べられる。
Serves 2-3
Ingredients
Mung beans (200g)
Half an onion
1 carrot
2 potatoes
1 tomato
1 tablespoon tamarind paste
2 tablespoons coriander powder
1 teaspoon mustard seeds
1/2 teaspoon cayenne pepper
1/2 teaspoon turmeric powder
Hing (if available)
1 bunch coriander
500ml water
Oil to taste
Salt to taste
1 tablespoon curry spices
Step 1
Wash the mung beans 4-5 times and boil to remove the scum.
When the scum has formed, add a little turmeric and salt.
Cover and simmer on low heat for about 30 minutes.
Step 2
Roughly chop the onion, tomato, and eggplant.
Cut the potatoes into small cubes.
Step 3
Add oil, add hing over medium heat,
and lightly fry the onions and potatoes.
Step 4
Add water, tamarind paste, tomatoes,
coriander powder, cayenne pepper,
exciting curry spices, and salt,
and cover and simmer over low heat for about 15 minutes.
Once the vegetables are cooked, it's ready.
Step 5
Add oil and mustard seeds to another frying pan,
and when the crackling stops, pour over the curry and mix well.
Add mung beans and coriander, boil quickly to mix well,
and add salt to taste and it's done.
It's easier to use if you boil the beans in bulk and freeze them.
The umami, roughness, and richness of the beans.
The sourness of the tamarind and the umami and texture of the vegetables are addictive.
This is curry.
A curry you'll want to eat anytime, anywhere.
Even in summer, the sourness of tamarind means you can eat as much as you want.