カシューケララカリーのレシピ
カシューケララカリー
Cashew Kerala Curry Recipe
Cashew Kerala Curry Recipe
2,3人分
材料
鳥もも肉(300g)
玉ねぎ・一玉
トマト・1玉
生姜・一かけ分
にんにく・一かけ分
青唐辛子・4本
ケチャップ・大さじ1
カシューナッツ(半割り)・50g
水300ml
ココナッツミルク・200ml
マスタードシードオイル(他のオイルでも可)・適量
塩・適量
コリアンダーパウダー・小さじ1
パプリカパウダー・小さじ1/2
ターメリックパウダー・小さじ1/2
チリパウダー・小さじ1/2
マスタードシード・小さじ1/2
カレーリーフ・ひとつまみ
ドライの唐辛子・2本
カリースパイスor
スペシャルグリーンスパイス・大さじ1
Step1
玉ねぎは薄切り、
にんにくと生姜は千切り、
トマトはざく切りにする。
青唐辛子は斜め切り
Step2
玉ねぎを入れ、中火で炒め,
色が変わり、しんなりしたら
にんにく、生姜、青唐辛子を入れ、
香りが立つまで炒める。
Step3
トマトを入れ、水分がなくなりまでよく炒める
水分がなくなったら、鶏肉とカシューナッツを入れ
さっと炒め、
火を弱めて、ケチャップと塩と
パウダースパイスを全て入れて、
30秒ほど香りが立つまで炒める。(焦がさないように!)
Step4
水と塩とココナッツミルクを入れ
煮たたせ、蓋をして10分煮る
Step5
小さなフライパンにマスタードシードオイルと
マスタードシードを入れ、弱火で蓋をし
マスタードのパチパチがおさまるまで火を通し、
ドライの唐辛子とカレーリーフをいれ、
香りが立つまで熱し、
カリースパイスor
スペシャルグリーンスパイス・大さじ1を
カレーに加えて馴染ませる。
塩で味を整えれば完成
ケララカリーにカシューナッツと
ケチャップが加わるだけで、違う旨みが出ます。
そこにミックススパイスが加われば、
奥行きと香りが倍増
Serves 2-3
Ingredients
300g chicken thighs
1 onion
1 tomato
1 clove ginger
1 clove garlic
4 green chilies
1 tablespoon ketchup
50g halved cashews
300ml water
200ml coconut milk
Mustard seed oil (or other oils) to taste
Salt to taste
1 teaspoon coriander powder
1/2 teaspoon paprika powder
1/2 teaspoon turmeric powder
1/2 teaspoon chili powder
1/2 teaspoon mustard seeds
Pinch curry leaves
2 dried chilies
1 tablespoon curry spice or
special green spice
Step 1
Thinly slice the onion,
Juliene the garlic and ginger,
Roughly chop the tomato.
Slice the green chilies diagonally.
Step 2
Add the onions and fry over medium heat.
When they change color and are soft, add the garlic, ginger, and green chilies and fry until fragrant.
Step 3
Add the tomatoes and fry until the liquid has evaporated.
Once the liquid has evaporated, add the chicken and cashews and stir-fry briefly.
Reduce the heat and add the ketchup, salt, and all the powdered spices.
Fry for about 30 seconds until fragrant. (Be careful not to burn!)
Step 4
Add the water, salt, and coconut milk.
Bring to a boil, cover, and simmer for 10 minutes.
Step 5
Add the mustard seed oil and mustard seeds to a small frying pan, cover, and cook over low heat until the mustard stops crackling.
Add the dried chilies and curry leaves and heat until fragrant.
Add 1 tablespoon of curry spice or special green spice to the curry and mix well. Add salt to taste and you're done. Adding cashew nuts and ketchup to Kerala curry brings out a whole new flavor. Mixed spices are also added.