ポテトマサラのレシピ
ポテトマサラ
Potato Masala Recipe
2,3人分
材料
チャナダール(なくても可)お好み
ジャガイモ・4個
玉ねぎ・1/2玉
生姜・一かけ分
にんにく・一かけ分
水・適量
マスタードシードオイル(他のオイルでも可)・適量
塩・適量
マスタードシード・小さじ1/2
ターメリックパウダー・小さじ1/2
チリパウダー・小さじ1/2
カリースパイスor
スペシャルグリーンスパイス・小さじ2
Step1
チャナダール4、5回洗いう
玉ねぎとにんにくと生姜とはみじん切り、
ジャガイモは一口だいに切る。
Step2
フライパンに油をひき、
マスタードシードを熱し、音が止むまで加熱
チャナダールト玉ねぎとニンニクと
生姜をしんなりするまで炒める
Step3
ジャガイモを加え
火を消して、ターメリックパウダーとチリパウダーと
カリースパイスorスペシャルグリーンスパイスと塩を入れ
30秒ほど香りが立つまで炒める。(焦がさないように!)
Step4
水を入れ蓋をして弱火で柔らかくなるまで煮込む
蓋を開け、1/3ほどジャガイモを潰し
塩で味を整えれば完成
ポテトマサラはあればいつでも食べられる。
パンに挟むのがインドの定番。そのままでも
パスタでもご飯でもなんでも合う。
シンプルながら最強
Serves 2-3
Ingredients
Chana dal (optional)
Potatoes - 4
Onion - 1/2
Ginger - 1 clove
Garlic - 1 clove
Water - appropriate amount
Mustard seed oil (or other oils can be used) - appropriate amount
Salt - appropriate amount
1/2 teaspoon mustard seeds
1/2 teaspoon turmeric powder
1/2 teaspoon chili powder
Curry spice or
Special green spice - 2 teaspoons
Step 1
Wash the chana dal 4-5 times
Finely chop the onion, garlic and ginger,
and cut the potatoes into bite-sized pieces.
Step 2
Add oil to a frying pan,
Heat the mustard seeds and cook until the sound stops.
Fry the chana dalt (onion, garlic and ginger) until soft.
Step 3
Add the potatoes.
Turn off the heat, add the turmeric powder, chili powder,
Curry spices or special green spices and salt.
Fry for about 30 seconds until fragrant. (Be careful not to burn!)
Step 4
Add water, cover and simmer on low heat until soft.
Open the lid and mash the potatoes by about 1/3.
Add salt to taste and it's done.
Potato masala is always available.
It's a staple in India to put it between bread. It goes well with anything, pasta or rice.
Simple yet powerful