チャナマサラのレシピ
チャナマサラ
Chana masala recipe
2,3人分
材料
ひよこ豆(水煮)(200g)
玉ねぎ・1/2玉
トマト・1玉
生姜・一かけ分
にんにく・一かけ分
青唐辛子・3本
パクチー・お好み
ギー・(バターでも可大さじ1)
水・100ml
マスタードシードオイル(他のオイルでも可)・適量
塩・適量
クミンシード・小さじ1/2
コリアンダーパウダー・小さじ2
ターメリックパウダー・小さじ1/2
チリパウダー・小さじ1/2
カリースパイスor
スペシャルグリーンスパイス・小さじ2
Step1
ひよこ豆を煮る場合は、4、5回洗い前日から水につけ、
あくをとり、蓋をして40分ほど煮る。
(うちでは冷ましてから冷凍庫で保存しています。)
玉ねぎとにんにくと生姜と青唐辛子はみじん切り、
トマトとパクチーはざく切りにする。
Step2
フライパンに油をひき、
クミンシードから細かい泡が出るまで熱し、
玉ねぎとニンニクと生姜と青唐辛子を
しんなりするまで炒める
トマトを加えてペーストになるまで炒める
Step3
火を消して、カリースパイスor
スペシャルグリーンスパイス・小さじ2と
ターメリックとコリアンダーとチリを入れ、
30秒ほど香りが立つまで炒める。(焦がさないように!)
Step4
火をつけ、ひよこ豆を入れて、ギーと水を入れ、
一煮立ちさせ、蓋をして弱火で馴染むまで煮る。
Step5
ひよこ豆を1/3ほど潰して、パクチーを入れ、
塩で味を整えれば完成。
パンとも相性抜群
クミン風味のヨーグルトサラダを添えて
Chana masala recipe
Serves 2-3
Ingredients
Chickpeas (boiled) (200g)
1/2 onion
1 tomato
1 clove ginger
1 clove garlic
1 clove ginger
3 green chillies
Coriander (to taste)
Ghee (1 tablespoon butter is fine)
100ml water
Mustard seed oil (or other oils)
Salt (to taste)
1/2 teaspoon cumin seeds
2 teaspoons coriander powder
1/2 teaspoon turmeric powder
1/2 teaspoon chili powder
2 teaspoons curry spice or
special green spice
Step 1
If you are going to boil chickpeas, wash them 4-5 times and soak them in water the day before, skim off the scum, cover and boil for about 40 minutes.
(I store it in the freezer after cooling it down.)
Finely chop the onion, garlic, ginger, and green chilies, and roughly chop the tomatoes and coriander.
Step 2
Add oil to a frying pan, heat it until the cumin seeds start to bubble, and fry the onion, garlic, ginger, and green chilies until they are soft.
Add the tomatoes and fry until they become a paste.
Step 3
Turn off the heat, add 2 teaspoons of curry spices or special green spices, turmeric, coriander, and chilies, and fry for about 30 seconds until fragrant. (Be careful not to burn!)
Step 4
Turn on the heat, add the chickpeas, ghee, and water, bring to a boil, cover, and simmer on low heat for minutes.
Step 5
Mash about 1/3 of the chickpeas, add the coriander, and season with salt to finish.
Goes great with bread