鯖ココナッツイエローカリー
鯖ココナッツイエローカリー
Mackerel coconut yellow curry
2,3人分
材料
鯖切り身・2枚
玉ねぎ・一玉
トマト・1玉
生姜・一かけ分
にんにく・一かけ分
赤唐辛子・4本
パクチー・お好み
レモン汁・大さじ3
水300ml
ココナッツミルク・200ml
マスタードシードオイル(他のオイルでも可)・適量
塩・適量
シナモン・1片
フェヌグリークパウダー・小さじ1
ターメリックパウダー・小さじ1/2
マスタードシード・小さじ1/2
カレーリーフ・ひとつまみ
ドライの唐辛子・2本
カリースパイスor
スペシャルグリーンスパイス・大さじ1
Step1
玉ねぎは薄切り、
にんにくと生姜は千切り、
トマトとパクチーはざく切りにする。
赤唐辛子は斜め切り
Step2
フライパンに油をひき、シナモンが
香るまで熱する。
Step3
次に玉ねぎを入れ、中火で炒め,
色が変わり、しんなりしたら
にんにく、生姜、青唐辛子を入れ、
香りが立つまで炒める。
Step4
火を弱めて、塩とパウダースパイスを全て入れて、
30秒ほど香りが立つまで炒める。(焦がさないように!)
Step5
鯖の切り身とトマトを入れ、馴染ませるように炒めて、
水を入れて、一煮立ちさせて、蓋をし、
弱火で10分煮る。
Step6
ココナッツミルクとレモン汁を入れ、一煮立ちさせて
蓋をして8分煮る。
Step7
小さなフライパンにマスタードシードオイルと
マスタードシードを入れ、弱火で蓋をし
マスタードのパチパチがおさまるまで火を通し、
ドライの唐辛子とカレーリーフをいれ、
香りが立つまで熱し、
カリースパイスor
スペシャルグリーンスパイス・大さじ1を
カレーに加えて馴染ませる。
塩で味を整え、パクチーをのせて完成です。
鯖は、湯引きしなくてもスパイス効果で
臭みなしでジューシーに仕上がります。
鯖とレモンとココナッツは旨みの塊
Serves 2-3
Ingredients
2 mackerel fillets
1 onion
1 tomato
1 clove ginger
1 clove garlic
4 red chillies
Coriander (as desired)
3 tablespoons lemon juice
300ml water
200ml coconut milk
Mustard seed oil (or other oils) (as desired)
Salt (as desired)
1 piece cinnamon
1 teaspoon fenugreek powder
1/2 teaspoon turmeric powder
1/2 teaspoon mustard seeds
Pinch curry leaves
2 dried chillies
Curry spices or
1 tablespoon special green spices
Step 1
Thinly slice the onion,
thinly slice the garlic and ginger,
roughly chop the tomato and coriander.
Slice the red chili pepper diagonally.
Step 2
Add oil to a frying pan and heat until cinnamon is fragrant.
Step 3
Next, add the onion and fry over medium heat.
When it changes color and becomes soft, add the garlic, ginger, and green chili pepper and fry until fragrant.
Step 4
Turn down the heat, add the salt and all the powdered spices, and fry for about 30 seconds until fragrant. (Be careful not to burn!)
Step 5
Add the mackerel fillets and tomatoes and stir fry until well combined, then add water, bring to a boil, cover, and simmer over low heat for 10 minutes.
Step 6
Add the coconut milk and lemon juice, bring to a boil, cover, and simmer for 8 minutes.
Step 7
Put mustard seed oil and mustard seeds in a small frying pan, cover and cook over low heat until the crackling of the mustard stops, add dried chilies and curry leaves, heat until fragrant, add 1 tablespoon of curry spices or special green spices to the curry and mix well.
Add salt to taste, top with coriander and it's done.
The spices will keep the mackerel juicy and odorless even without parboiling it.
Mackerel, lemon and coconut are a combination of delicious flavors