ゴアプロウンカリーのレシピ
ゴアプロウンカリーのレシピ
Goa Prawn Curry
2,3人分
材料
鳥もも肉(300g)
玉ねぎ・一玉
トマト・1玉
生姜・一かけ分
にんにく・一かけ分
赤唐辛子・4本
パクチー・お好み
黒酢・大さじ1
水300ml
ココナッツミルク・200ml
ココナッツオイル(コールドプレス)(他のオイルでも可)・適量
塩・適量
コリアンダー・小さじ2
ターメリックパウダー・小さじ1/2
カリースパイス・大さじ1
スペシャルグリーンスパイス・大さじ1
Step1
玉ねぎは薄切り、
にんにくと生姜は千切り、
トマトとパクチーはざく切りにする。
赤唐辛子は斜め切り
Step2
油をひき玉ねぎを入れ、中火で炒め,
色が変わり、しんなりしたら
にんにく、生姜、赤唐辛子を入れ、
香りが立つまで炒める。
次にトマトを加え形が残る程度に炒める。
Step3
火を弱めて、塩とパウダースパイスを全て入れて、
30秒ほど香りが立つまで炒める。(焦がさないように!)
Step4
鶏肉を入れ、馴染ませるように炒めて、
水を入れて、一煮立ちさせて、蓋をし、
弱火で5分煮る。
Step6
ココナッツミルクとレモン汁を入れ、一煮立ちさせて
蓋をして10分煮る。
Step7
小さなフライパンにマスタードシードオイルと
マスタードシードを入れ、弱火で蓋をし
マスタードのパチパチがおさまるまで火を通し、
ドライの唐辛子とカレーリーフをいれ、
香りが立つまで熱し、
カリースパイスor
スペシャルグリーンスパイス・大さじ1を
カレーに加えて馴染ませる。
塩で味を整え、パクチーをのせて完成です。
パンでもご飯でもチャパティーでもokです。
黒酢のマイルドな酸味と
唐辛子の辛味、ココナッツミルクのコクが特に
暑くなってきてからがおすすめです。
マスタードの香りがたまらないです。
いつもいつでも
Serves 2-3
Ingredients
Chicken thigh meat (300g)
Onion: 1
Tomato: 1
Ginger: 1 clove
Garlic: 1 clove
Red chili pepper: 4
Coriander: to taste
1 tablespoon black vinegar
300ml water
200ml coconut milk
Coconut oil (cold pressed) (other oils can be used) - appropriate amount
Salt: appropriate amount
Coriander: 2 teaspoons
Turmeric powder: 1/2 teaspoon
Curry spice: 1 tablespoon
Special green spice: 1 tablespoon
Step 1
Thinly slice the onion,
thinly slice the garlic and ginger,
roughly slice the tomato and coriander.
Cut the red chili pepper diagonally
Step 2
Add oil and add the onion and fry over medium heat.
When the color changes and it becomes soft, add the garlic, ginger and red chili pepper and fry until fragrant.
Next, add the tomatoes and stir fry until they hold their shape.
Step 3
Turn down the heat, add salt and all the powdered spices,
and stir fry for about 30 seconds until fragrant. (Be careful not to burn!)
Step 4
Add the chicken and stir fry until well combined,
add water, bring to a boil, cover,
and simmer on low heat for 5 minutes.
Step 6
Add the coconut milk and lemon juice, bring to a boil, cover,
and simmer for 10 minutes.
Step 7
Put the mustard seed oil and mustard seeds in a small frying pan, cover, and cook on low heat until the mustard crackling stops,
add the dried chillies and curry leaves,
and heat until fragrant,
add 1 tablespoon of curry spices or special green spices to the curry and mix well.
Add salt to taste, top with coriander, and it's done.
You can use bread, rice, or chapati.
The mild sourness of the black vinegar, the spiciness of the chili peppers, and the richness of the coconut milk are especially recommended as the weather gets hotter. The aroma of the mustard is irresistible.